Wonen in een Noabershof: twee vliegen in één klap

Wonen in een Noabershof: twee vliegen in één klap

Senioren willen graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Daarvoor zijn geschikte woonvormen nodig. Een goed voorbeeld van zo’n geschikte woonvorm is een Noabershof, een initiatief van stichting Noabershof Riessen, welke eind 2018 werd opgericht. Jan Nijland, een van de kartrekkers, vertelt er meer over. 

Verder lezen

Passende woonvormen: wat willen de ouderen zélf?

Passende woonvormen: wat willen de ouderen zélf?

Mensen worden steeds ouder, en blijven langer thuis wonen. Maar het huidige woningaanbod sluit niet goed aan bij de woonvraag van ouderen. Er worden gelukkig wel steeds meer initiatieven opgezet voor nieuwe woonvormen en er worden manieren bedacht om het leven voor ouderen zo leuk en behapbaar mogelijk te houden. Maar dat gebeurt vooral door ouderen die dat kunnen betalen.  Maar wat willen de ouderen nou eigenlijk zelf? Die vraag staat centraal bij Platform Pouwer. Wat dit platform inhoudt en wat de missie is, vertelt Karin Kalverboer, werkzaam bij deze organisatie. 

Verder lezen

Buurtcirkel nu ook over de grens én in de ouderenzorg actief

Buurtcirkel nu ook over de grens én in de ouderenzorg actief

Het sociale netwerk Buurtcirkel verbindt mensen met een hulpvraag uit dezelfde buurt of wijk met elkaar. De sociale relaties die hierdoor tot stand komen, leiden tot een hogere kwaliteit van leven en een afname van de behoefte aan professionele zorg. In Nederland zijn er verspreid door het land tientallen Buurtcirkels actief en inmiddels is het netwerk ook de grens over gegaan. Zo draait er in Oostenrijk nu een Buurtcirkel en zijn er nog twee in oprichting. 

Verder lezen

Samen werken aan bewustwording

Samen werken aan bewustwording

‘Hoezo? Ik ben toch nog geen 100!’, riep de 98-jarige bewoonster van het Augustanahof in Amsterdam naar een jongere medebewoonster. Zij had de bijna honderdjarige gewaarschuwd niet op trapjes te gaan staan omdat het gevaarlijk is. Ondanks dat ze niet overal bij kon komen – de kamers in het hofje zijn nogal hoog omdat het vroeger een kerk was - was ze enorm tevreden. ‘Ik heb het mooiste appartement want ik heb mooi uitzicht, ik zie veel leven buiten en de medebewoners zorgen goed voor me. Dit had ik jaren eerder moeten doen.’ Op hoge leeftijd verhuizen valt niet mee maar het gebeurt wel en het kan goed uitpakken. Zo woonde een oudere dame in een mantelzorgwoning bij haar zoon in de achtertuin, maar voelde zich daar toch wat alleen. Inmiddels is ze verhuisd naar Inclusief Wonen in Arnhem en is helemaal opgebloeid.

Verder lezen

Wonen en samen een passie delen in Rosa Spier Huis

Wonen en samen een passie delen in Rosa Spier Huis

Samenwonen met gelijkgestemden, dat is mogelijk in het Rosa Spierhuis in Laren. Hier wonen (oud) kunstenaars en wetenschappers bij elkaar, omdat ze allemaal bezig willen zijn met hun gezamenlijke passie. De autonomie staat in deze woon- en werkgemeenschap voorop. Er wordt zorg geboden aan hen die dit behoeven.

Verder lezen

Terug naar boven