• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Pagina 4 van 5
Samen werken aan bewustwording

Samen werken aan bewustwording

‘Hoezo? Ik ben toch nog geen 100!’, riep de 98-jarige bewoonster van het Augustanahof in Amsterdam naar een jongere medebewoonster. Zij had de bijna honderdjarige gewaarschuwd niet op trapjes te gaan staan omdat het gevaarlijk is. Ondanks dat ze niet overal bij kon komen – de kamers in het hofje zijn nogal hoog omdat het vroeger een kerk was - was ze enorm tevreden. ‘Ik heb het mooiste appartement want ik heb mooi uitzicht, ik zie veel leven buiten en de medebewoners zorgen goed voor me. Dit had ik jaren eerder moeten doen.’ Op hoge leeftijd verhuizen valt niet mee maar het gebeurt wel en het kan goed uitpakken. Zo woonde een oudere dame in een mantelzorgwoning bij haar zoon in de achtertuin, maar voelde zich daar toch wat alleen. Inmiddels is ze verhuisd naar Inclusief Wonen in Arnhem en is helemaal opgebloeid.

Verder lezen

Wonen en samen een passie delen in Rosa Spier Huis

Wonen en samen een passie delen in Rosa Spier Huis

Samenwonen met gelijkgestemden, dat is mogelijk in het Rosa Spierhuis in Laren. Hier wonen (oud) kunstenaars en wetenschappers bij elkaar, omdat ze allemaal bezig willen zijn met hun gezamenlijke passie. De autonomie staat in deze woon- en werkgemeenschap voorop. Er wordt zorg geboden aan hen die dit behoeven.

Verder lezen

Samen de opgave aanpakken

Samen de opgave aanpakken

‘We hebben elkaar nodig om de opgave in het woonzorgdomein aan te kunnen.’ Dat is volgens Iris Boers, beleidsuitvoerder Stedelijk Gebied Wonen bij de provincie Overijssel, de boodschap van het ZorgsaamWonen congres op 9 december. De provincie Overijssel en ZorgSaamWonen organiseren dit jaar samen het congres. 

Verder lezen

Het leeft in Hoge Veer Bastion 

Het leeft in Hoge Veer Bastion 

De gebouwde omgeving is van invloed op de mensen die er gebruik van maken. Dat heeft Peter Woerdeman, senior adviseur bij Hevo, gedurende zijn loopbaan en in zijn eigen leven bij zorg om oudere familieleden ervaren. Daarom is hij zo enthousiast over Hoge Veer Bastion in het historische  Geertruidenberg. Het kersverse gebouw is mensgericht en draagt bij aan het behoud van zelfstandigheid. Geluk en welzijn staan voorop in dit gebouw, gelegen aan de Donge. 

Verder lezen

ZorgSaamWonen Congres laat oplossingen zien voor wonen en zorg 

ZorgSaamWonen Congres laat oplossingen zien voor wonen en zorg 

Er is een tekort aan betaalbare, passende woningen voor jong en oud, voor mensen met en zonder beperkingen. Het personeelstekort in de zorg is enorm, het aantal beschikbare mantelzorgers neemt af en het aantal mensen met een hulpvraag stijgt. Het gebrek aan locatie en financiering zijn de grootste uitdagingen. Door goede samenwerking, door het benutten van wat er lokaal al gebeurt, het ondersteunen van burgerinitiatieven en het betrekken van bewoners in een vroeg stadium kan de enorme opgave aangepakt worden. Tijdens het congres ‘Lang zullen we wonen’ van ZorgSaamWonen en de provincie Overijssel komen de vraagstukken en oplossingen aan bod.

Verder lezen

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Pagina 4 van 5
Terug naar boven