Programma

  

 • TijdTitelSpreker
 • 09:15 - 10:00Inloop en registratie  20191125congreslocatie

  Vanaf 09:30 uur wordt u ontvangen met een lekkere kop koffie en thee.

  Inloop en registratie

 • 10:00 - 10:05Opening door dagvoorzitterDaniëlle Harkes 20191125congreslocatie

  Over de opgave in de huisvesting van ouderen en andere kwetsbare groepen en de vervlechting van het sociale en fysieke domein.

  Opening door dagvoorzitter door Daniëlle Harkes

 • 10:05 - 10:20Langer thuis wonen in RotterdamSven de Langen 20191125congreslocatie

  Sven de Langen, Rotterdamse wethouder voor Zorg en Ouderen, over de zorg voor kwetsbare mensen in de stad. In het kader van het programma ‘Rotterdam, ouder en wijzer’ lanceerde de gemeente onlangs de eerste van zes ouderenhubs, centrale ouderenvoorzieningen in wijken waar wonen, welzijn en zorg bij elkaar worden gebracht.

  Langer thuis wonen in Rotterdam door Sven de Langen

 • 10:20 - 10:40Over de superdiverse stadMonique Kremer 20191125congreslocatie

  Door verschillen in gezondheid, inkomen, afkomst, leeftijd dreigt in steden een tweedeling. Hoe houden we iedereen binnenboord? Wat zijn de bouwstenen voor een superdiverse stad die er voor zorgen dat ook kwetsbare bewoners zich thuis voelen in onze steden en daar ook een plek hebben om te wonen en te verblijven?  

  Prof. dr. Monique Kremer, projectcoördinator Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en bijzonder hoogleraar Actief burgerschap Universiteit van Amsterdam.

  Over de superdiverse stad door Monique Kremer

 • 10:40 - 11:00Empathische WoonomgevingenDaniëlle HarkesMasi Mohammadi 20191125congreslocatie

  Interview met prof. dr. ir Masi Mohammadi, TU/e,  over de vraag: hoe ontwerp je een woonomgeving met oog voor de behoeften van bewoners. Mohammadi ontwikkelde in antwoord op die vraag Empathische Woonomgevingen, de slimme woonomgeving van de toekomst. Vanuit livinglabs op verschillende plaatsen in het land, onder andere in Eindhoven, zijn met dit concept flinke stappen gezet. 

   

  Empathische Woonomgevingen door Daniëlle Harkes, Masi Mohammadi

 • 11:00 - 11:45Pauze en netwerken  20191125congreslocatie
 • 11:45 - 13:30Zes safari's naar voorbeeldprojecten  20191125congreslocatie

  Vier safari's in Rotterdam. Drie op locatie en één in het congresgebouw. 

  Zes safari's naar voorbeeldprojecten

 • 11:45 - 13:30Safari: Samen & Anders in Rotterdam-ZuidBob JanseGuido de Ruiter 20191125congreslocatiecongreslocatie

  Het verpleeg- en verzorgingshuis Simeon en Anna van zorgverlener Laurens aan de Strevelsweg bij het Zuidplein in Rotterdam Zuid was met 265 plaatsen een van de grootste verzorgingshuizen van Nederland. Omdat het gebouw niet meer geschikt was om zware zorg te leveren, heeft het een nieuwe maatschappelijke functie gekregen. Volgens het concept Samen & Anders. Een beschermde en veilige woonvorm voor jong en oud, primair gericht op sociaal-maatschappelijk en financieel kwetsbare mensen. Zij wonen samen met minder kwetsbare mensen om een evenwichtige mix te vormen waarbij mensen elkaar kunnen ondersteunen. Samen met partners en bewoners, dit concept ontwikkeld gericht op ‘ertoe doen en meetellen van iedereen’.

  Bob Janse, projectleider Sociale Innovatie van Laurens Wonen, en Guido de Ruiter, zelfstandig adviseur en de eerste jaren innovatiemanager van het project, vertellen u er graag meer over.

  Safari: Samen & Anders in Rotterdam-Zuid door Bob Janse, Guido de Ruiter

 • 11:45 - 13:30Safari: Dementievriendelijke route en plus route in OverschieGerjanne van Gink 20191125congreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Tijdens deze safari bezoekt u de Dementievriendelijke route in Overschie, kwetsbare mensen letterlijk op weg te helpen. De gemeente Rotterdam is bezig met de aanleg van Plusroutes door de stad, routes zonder obstakels met extra rustpunten (bankjes). In Overschie wordt dit gecombineerd met een dementievriendelijke route. Deze pilot in de wijk Overschie blijkt een succes en wordt uitgebreid naar andere delen van Rotterdam. Ouderen, de gemeente en wijkverpleegkundigen in Overschie deden mee aan de pilot.

  Safari: Dementievriendelijke route en plus route in Overschie door Gerjanne van Gink

 • 11:45 - 13:30Safari: Ouderenhub in Next Generation Woonwijk Prinsenland/Lage landErik HoeflaakIrene Wiezer 20191125congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  U bezoekt tijdens deze safari een ouderenhub, in de wijken Prinsenland en Het Lage land, op 10 juli jl. geopend, als eerste in een reeks van zes ouderenhubs, gevestigd op plekken in de stad waar veel ouderen wonen.

  Ouderenhubs zijn centrale ouderenvoorzieningen waar wonen, welzijn en zorg slimmer zijn georganiseerd. De gemeente Rotterdam investeert hiervoor in vier jaar tijd zo’n 14 miljoen euro in het programma ‘Rotterdam, ouder en wijzer’.

  De ouderenhub maakt deel uit van de pilot Next Generation Woonwijk waarin actuele opgaven integraal worden opgepakt..

  De wijken Prinsenland en Lage Land kennen een verouderde woningvoorraad met een slecht energielabel, en de bevolking is behoorlijk vergrijsd (24% van de inwoners is ouder dan 65 jaar). In de pilot Next Generation Woonwijk experimenteert Woonstad Rotterdam samen met de gemeente  met nieuwe technologieën om verduurzaming en langer thuis wonen mogelijk te maken.

  We gaan naar Prinseland/Het Lage land en bespreken daar hoe gemeente, corporaties en zorg en welzijnspartijen samen werken om ouderen prettiger in hun eigen woning en woonomgeving langer thuis te laten wonen.

  We bezoeken de Prinsessenflats (660 woningen met bewoners met gemiddelde leeftijd: 70 plus) en de daarnaast gelegen Prinsenhof waar partijen en bewoners samen een ontmoetingsruimte met keuken voor ouderen runnen. De flats worden vanaf volgend jaar grondig verbouwd en van gas gehaald. We nemen langer thuis maatregelen mee. In wijk Prinsenland/het Lage Land geven we noodzakelijk transities vorm: energie, klimaat, inclusief, etc., klaar zijn om langer thuis te wonen is een van de transities.     

  Tijdens deze safari wordt u begeleid en geïnformeerd door Erik Hoeflaak, procesmanager Next Generation Woonwijk Woonstad Rotterdam, en Irene Wiezer, Senior beleidsadviseur Zorg / Wmo gemeente Rotterdam.

  Safari: Ouderenhub in Next Generation Woonwijk Prinsenland/Lage land door Erik Hoeflaak, Irene Wiezer

 • 11:45 - 13:30Safari: Te Hoogerbrugge in Ommoord: wonen in een hotel maar wel met je eigen spullenErik de Rooij 20191125congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Aan de rand van de wijk Ommoord ligt in het groen Te Hoogerbrugge, een uit vijf gebouwen bestaand complex van Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR). In deze gebouwen, aan elkaar gekoppeld door middel van gangen, zitten 340 service-appartementen en 36 verpleegplaatsen. Te Hoogerbrugge beschikt over een grote recreatieruimte, fitnessruimte, fysiotherapiepraktijk, kapsalon, schoonheidssalon, pedicure, wasserette, bibliotheek, logeerkamers en een prachtige tuin met terras en jeu de boules banen. Het restaurant is zeven dagen per week geopend. 

  Tijdens deze safari wordt u begeleid door Erik de Rooij, assetmanager Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam. Erik is verantwoordelijk voor het behalen van het gewenste financieel én maatschappelijk rendement van het vastgoed (op gebied van ontwikkelen, transitie, duurzaamheid, nieuwbouw en verkoop).

  Safari: Te Hoogerbrugge in Ommoord: wonen in een hotel maar wel met je eigen spullen door Erik de Rooij

 • 11:45 - 13:30Safari: Vitale Woongemeenschappen Annette Duivenvoorden 20191125congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Zoekt u meer reuring en gezelligheid in uw seniorencomplex? Met Studio BRUIS – Samen Buurten werkt u aan het bruisend maken van uw wooncomplex: mensen kennen elkaar, voelen zich verbonden, doen actief mee aan activiteiten, organiseren die ook, en beheren en benutten de gedeelde ruimtes. Het experiment Vitale woongemeenschappen toont aan dat er meer variatie en creativiteit aan ontmoeting ontstaat en bewoners meer naar elkaar omkijken.

  Veel ouderen zijn bereid om zich in te zetten voor een actievere gemeenschap, maar ze doen dat meestal niet vanzelf. Ze voelen zich er niet toe in staat, weten niet goed hoe te beginnen of hebben belemmeringen zoals gezondheidsproblemen. Van bestaande groepen actieve bewoners, zoals de bewonerscommissie en de activiteitencommissie, vraagt dit een nieuwe manier van kijken naar het wooncomplex en een andere manier van bewoners betrekken: minder vóór, meer door en met bewoners organiseren.

  Om zelforganisatie van bewoners te helpen vergroten is een activerende en faciliterende professional – zoals woonconsultenten of regisseurs klantcontact – nodig, die niet alles uit handen neemt maar juist ideeën aanreikt en zorgt voor de continuïteit. Inspeelt op groepsdynamiek, conflicten en zorgt voor voldoende basisveiligheid. In deze stadssafari krijgt u de basis van de methode uiteengezet, oefent u hiermee en vertellen bewoners die mee doen aan Bruis over de betekenis voor hen.

  Annette Duivenvoorden werkt als projectleider bij Platform31 o.a. van het experiment Vitale woongemeenschappen

  Safari: Vitale Woongemeenschappen  door Annette Duivenvoorden

 • 11:45 - 13:30Safari: Comfortwoning Rotterdam-OverschieJoke van Kervel 20191125congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  De Comfortwoning Rotterdam-Overschie, een initiatief van wmo radar in samenwerking met de gemeente Rotterdam en woningcorporatie Woonstad, zit vol met technologische oplossingen zodat senioren langer zelfstandig thuis kunnen wonen mét kwaliteit van leven.  Producten zijn ingedeeld in ‘’E-veiligheid, E-hygiëne, E-gemak, E-welzijn en E-uitleen. De woning is op 15 maart 2019 officieel geopend door wethouder Sven de Langen van de gemeente Rotterdam.

  Safari: Comfortwoning Rotterdam-Overschie door Joke van Kervel

 • 13:30 - 14:15Lunch en netwerken  20191125congreslocatie
 • 14:15 - 15:00Eerste ronde kennissessies  20191125congreslocatie

  Keuze uit 4 sessies aan de hand van de 3 pijlers. 

  Eerste ronde kennissessies

 • 14:15 - 15:00Kennissessie: Ontwerpen en bouwen voor ouderen en mensen met dementie Jarno NillesenPatricia Vermeulen 20191125congreslocatiecongreslocatie

  Jarno Nilessen, Wiegerinck architecten, over ontwerpen en bouwen voor ouderen en mensen met dementie. Jarno heeft onlangs De Klinkenberg in Ede ontworpen, een complex voor mensen met dementie waarbij ook de link is gelegd met de buurt en buurtbewoners. Prachtig voorbeeld van ontmoetingsgerichte architectuur die sociale cohesie in de wijk stimuleert. Patricia Vermeulen, Locatiemanager Vilente De Klinkenberg, belicht het sociale domein en hoe dat in het ontwerp een plek heeft gekregen. Met aandacht voor het proces en de meerwaarde die is ontstaan door de nauwe samenwerking met de architect.  

  Kennissessie: Ontwerpen en bouwen voor ouderen en mensen met dementie  door Jarno Nillesen, Patricia Vermeulen

 • 14:15 - 15:00Kennissessie: Hoe ontwerp je een woonomgeving voor kwetsbare mensenJasper KlapwijkMaarten van Tuijl 20191125congreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Jasper Klapwijk, betrokken bij WHO CARES, een prijsvraag van het Atelier Rijksbouwmeester over het seniorenvriendelijk maken van wederopbouwwijken, laat zien hoe je woonomgevingen ontwerpt die langer thuiswonen faciliteren. Met veel inspirerende voorbeelden en lessons learned  uit WHO CARES inzendingen. Wat hebben we geleerd en wat betekent dit voor de ontwerppraktijk? 

  Kennissessie: Hoe ontwerp je een woonomgeving voor kwetsbare mensen door Jasper Klapwijk, Maarten van Tuijl

 • 14:15 - 15:00Kennissessie: Doorstroommakelaar helpt ouderen bij keuze woningenDorien BeukemaAnnegien Wartna 20191125congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Per 1 juli 2018 is in Den Haag een gemeentelijke doorstroommakelaar actief die zich specifiek richt op ouderen (55+). De inzet van de doorstroommakelaar is om de doorstroming van senioren naar een kleinere, qua toegankelijkheid meer passende woning te stimuleren. Op deze manier vermindert de gemeente het beroep op woningaanpassingen vanuit de WMO (‘van groot naar beter’). De neerwaarde is dat meer sociale (eengezins-)woningen beschikbaar komen.

  Tijdens de sessie vertellen Dorien Beukema en Annegien Wartna over deze Haagse aanpak en de uitdagingen aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden.

  Kennissessie: Doorstroommakelaar helpt ouderen bij keuze woningen door Dorien Beukema, Annegien Wartna

 • 14:15 - 15:00Kennissessie: Innovatieve ouderenhuisvesting in een bestaande wijkPeter van AsscheClaudia Laumans 20191125congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Peter van Assche, Bureau SLA, liep met zijn prijswinnende WHO CARES inzending, om een bestaande wijk in Almere Haven geschikt te maken voor ouderen, tegen de grenzen aan van traditionele processen. Innovatieve ouderenhuisvesting vraagt om een innovatief proces. Over zijn ervaringen in Almere-Haven en je hoe het proces inricht om bestaande wijken te transformeren om langer thuis wonen te ondersteunen vertelt Van Assche u meer, samen met Claudia Laumans, Woningbouwatelier Gemeente Almere.

  Kennissessie: Innovatieve ouderenhuisvesting in een bestaande wijk door Peter van Assche, Claudia Laumans

 • 15:05 - 15:25Pauze en netwerken   20191125congreslocatie
 • 15:25 - 16:10Tweede ronde kennissessies  20191125congreslocatie

  Keuze uit 4 sessies aan de hand van de 3 pijlers. 

  Tweede ronde kennissessies

 • 15:25 - 16:10Kennissessie: Ouderenhubs in RotterdamGuido de RuiterIrene Wiezer 20191125congreslocatiecongreslocatie

  Een ouderenhub is een centrale ouderenvoorziening in de wijk waar wonen, welzijn en zorg bij elkaar worden gebracht. In totaal krijgt Rotterdam zes van dergelijke multifunctionele plekken.

  Het is dé plek in een wijk om meerdere voorzieningen en diensten voor ouderen aan elkaar te koppelen.

  Denk hierbij o.a. aan geschikte woningen, een geclusterde woonvoorziening, een verpleeghuis met haal-en brengdiensten, ontmoetingsplekken, eerstelijns gezondheidszorg, winkels en/of boodschappendiensten met vrijwilligers.

  Kortom; een plek en een netwerk waar alles samen komt om langer thuiswonen te ondersteunen.

  De ouderenhubs  maken deel uit van het programma Rotterdam, ouder en wijzer.

  Irene Wiezer, Senior beleidsadviseur Zorg / Wmo gemeente Rotterdam en Guido de Ruiter, zelfstandig adviseur en kwartiermaker/procesmanager van de eerste twee Rotterdamse ouderenhubs, vertellen u er graag meer over.

  Kennissessie: Ouderenhubs in Rotterdam door Guido de Ruiter, Irene Wiezer

 • 15:25 - 16:10Kennissessie: Buurten makenRutger OolbekkinkAngelique Bellemakers 20191125congreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Rutger Oolbekkink, adviseur Urban Strategy bij INBO architecten, over wonen als een collectieve opgave. Aan de hand van recente projecten zoals Hof van Nassau in Steenbergen, ParkEntree in Schiedam, het succesvolle Knarrenhof, dat zich vanuit Zwolle over het land verspreidt, Space-S in Eindhoven en Geworteld Wonen in Rijswijk vertelt Oolbekkink hoe je succesvol samen  bouwt aan een zorgzame stad. De verbindende factor tussen deze heel diverse projecten zit in het buurten maken. En dat vraagt een andere benadering van het wonen. Voorbij het wonen als verdienmodel en voorbij de korte termijn. Met oog voor diversiteit en social impact. En daarvoor is iedereen aan zet. 

  Kennissessie: Buurten maken door Rutger Oolbekkink, Angelique Bellemakers

 • 15:25 - 16:10Kennissessie: Top 10 woonvormenYvonne WitterAnk SneekesEls van Betten 20191125congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Yvonne Witter, sociaal-gerontoloog bij Aedes, ziet steeds meer woonvormen ontstaan tussen thuis en het verpleeghuis in. Dat is hard nodig omdat met het verdwijnen van verzorgingshuizen en het langer thuis wonen van ouderen er meer vraag is naar beschermde en beschutte woonomgevingen. In deze sessie neemt Yvonne u mee langs een top tien van woon/zorg concepten waarvan één is ontwikkeld door Habion, ouderenhuisvester. Ank Sneekes, transformatiemanager bij Habion vertelt over de transformatie van verzorgingshuizen naar woongebouwen die het kloppende hart van de buurt vormen.

  Kennissessie: Top 10 woonvormen door Yvonne Witter, Ank Sneekes, Els van Betten

 • 15:25 - 16:10Kennissessie: Met vertrouwen bouwen aan sterke Amsterdamse buurtenHenrike KlokRonald van Dijk 20191125congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Henrike Klok, roerganger huisvesting kwetsbare groepen Rochdale, Amsterdam.Steeds meer organisaties spreken de ambitie uit om te werken aan sterke buurten. Zoals Rochdale. Deze woningbouwcorporatie ziet het als haar verantwoordelijkheid om mensen zo te huisvesten dat zowel de huurder als de buurt hier beter van worden. Om dat te bereiken verbindt Rochdale het fysieke domein (investeren in de sociale woningvoorraad en het differentiëren ervan) met het sociale domein. Die aanpak resulteerde in succesvolle projecten in onder andere Van Deysselbuurt. Ronald van Dijk, Rochdale Projectmanager Wonen Bos en Lommer, vertelt u, vanuit het fysieke domein, meer over de aanpak van  Rochdale om te komen tot sterke en gezonde buurten.

  Kennissessie: Met vertrouwen bouwen aan sterke Amsterdamse buurten door Henrike Klok, Ronald van Dijk

 • 16:15 - 16:45Plenaire afsluiting  20191125congreslocatie

  Hoe gaan we verder? Daniëlle Harkes vertelt u meer over vervolgstappen van het Platform ZorgSaamWonen. Na het congres gaat ZorgSaamWonen verder met masterclasses, regionale en thematische communities, roundtables, en het initieren van een versnellingsagenda.

  Plenaire afsluiting

 • 16:15 - 16:45Afsluitende keynote: Heel Snel, Heel AndersFerenc van Damme 20191125congreslocatiecongreslocatie

  Ferenc van Damme, communicatiestrateeg, energetisch therapeut, dichter, beleidsontwikkelaar bij Studio Vers Bestuur van de provincie Overijssel, sluit het congres af. 

  Ferenc werkt met de lerende partners van Studio Vers Bestuur nu al weer ruim 10 jaar aan (zelf-)inzicht om op andere manieren de 'kracht uit de samenleving' aan te boren en het tweerichtingsverkeer met verschillende ‘soorten’ inwoners te stimuleren. 

  Vooral ook met de groeiende groep mensen die zich niet meer vertegenwoordigd voelen door besturen, raden, instituten en overheden; nu rond de 70% van de inwoners. Conventioneel communiceren, 'betrekken' en toepassen van traditionele 'burgerparticipatie' met ‘the usual suspects’ levert minder en minder op, dat is duidelijk. Maar wat werkt er dan wel? En: hoe betrekken wij onszelf bij mensen die vitaal hun eigen weg zoeken, en die in een soort stille revolutie heel rap een nieuw soort samenleving aan het maken zijn, vaak zonder zich daarvan bewust te zijn?  Ferenc gaat op een aanstekelijke manier op zoek naar antwoorden op deze vragen en komt tot verrassende inzichten die u verder kunnen helpen.

  Afsluitende keynote: Heel Snel, Heel Anders door Ferenc van Damme

 • 16:45 - 17:45Netwerkborrel  20191125congreslocatie
Terug naar boven