Zorgzame gemeenschappen zijn een voorwaarde voor een houdbare samenleving

Zorgzame gemeenschappen zijn een voorwaarde voor een houdbare samenleving

Zorgcoöperaties, zorgzame dorpen, noaberzorgpunten, stadsdorpen, allemaal voorbeelden van burgercollectieven die proberen om de zorg en ondersteuning voor de inwoners van hun dorp of buurt te verbeteren. Zo groeien als kool en dat is maar goedook, want ze zijn hard nodig.

Jan Smelik schrijft in zijn blog over een voorbeeld van zorgzame gemeenschappen, het dorp Austerlitz. ZorgSaamWonen schreef eerder over Austerlitz en de publicatie van het boek ‘Austerlitz doet het zelf. Hoe een dorp zijn zorg regelde’. Een mooi voorbeeld van hoe met de hulp van enthousiaste vrijwilligers de wens van ouderen om in hun eigen dorp te blijven wonen, is gerealiseerd.

Jan Smelik is mede-auteur van de bundel ‘Zorgzame buurten’. De bundel is tot stand gekomen door samenwerking van Movisie, Nederland Zorgt Voor Elkaar (partner van ZorgSaamWonen) en Vilans en het ontrafelt de valkuilen en obstakels en biedt beleidsmakers en burgers handreikingen hoe de obstakels te omzeilen.

Op het ZorgSaamWonen congres op 28 september zal Jan Smelik vanuit Nederland Zorgt voor Elkaar een presentatie geven. Heb jij je al aangemeld? 

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven