Jan Smelik

Jan Smelik

Functie:
Algemeen Coördinator NLZVE

Organisatie:
Nederland Zorgt Voor Elkaar (NLZVE)

Jan (1960) is opgeleid als basisarts en houdt zich meer dan 30 jaar bezig met advisering in de zorg. Hij is mede-eigenaar van het adviesbureau samhealth, dat een bijdrage probeert te leveren aan een meer mensgerichte zorg, op basis van werkelijk begrip van wat patiënten en zorgverleners beweegt.  

Verder is hij een actieve burger die in de frontlinie van de ontwikkelingen staat, maar met een strategische blik. Zowel een energieke doener als een onafhankelijke denker. Oprichter en ex- voorzitter van Austerlitz Zorgt en oprichter en algemeen coördinator van Nederland Zorgt Voor Elkaar, het landelijk netwerk van zorgzame gemeenschappen. Sinds 2018 is hij daarnaast lid van de Kwaliteitsraad van het Zorginstituut. Hij heeft een gedegen kennis van de systeemwereld van de zorg, maar denkt vanuit de leefwereld van de burger. In gesprek met de top van VWS en optrekkend met actieve bewoners die in dorpen en wijken de regie in eigen hand nemen. Veelgevraagd spreker en gastdocent over het thema burgerparticipatie.  

In 2020 werd Jan benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Jan woont met zijn vrouw Sandra in Austerlitz. Zij hebben samen vier kinderen die inmiddels uitgevlogen zijn.  

« Naar het overzicht

Terug naar boven