Voorsorteren op het ouder worden

Voorsorteren op het ouder worden

Dit is de tweede aflevering van de reeks van vijf artikelen van Henk Geene over de voorzorgcirkels. Vijf jaar lang heb ik, Henk Geene, me verdiept in het ouder worden en in de ouder wordende medemens. Voortdurend heb ik geprobeerd het ouder worden te plaatsen in de omstandigheden in de ouderenzorg die typerend zijn voor dit moment. Typerend zijn vooral de enorme vergrijzing en het structurele tekort aan zorgpersoneel. Wat voor consequenties heeft dit voor het ouder worden op dit moment?

De huidige ouderen komen uit een situatie van overvloed. Wij zijn er aan gewend geraakt dat er goed voor ons wordt gezorgd. De wetten die dat mogelijk maakten, zijn gedurende ons leven gecreëerd.  We zijn er aan verslaafd geraakt. We vinden alles gewoon en vanzelfsprekend. Letterlijk zei een oudere tegen mij: “Wij hebben hard gewerkt en na de Tweede Oorlog Nederland opgebouwd en nu moet de staat voor ons gaan zorgen.” We kunnen moeilijk aanvaarden dat de tijd van overvloed voorgoed voorbij is. Met genoemde houding komen we keihard in botsing met het gegeven van de vergrijzing en het tekort aan zorgpersoneel.

De huidige 75-plusser zou ik als volgt willen omschrijven: “De 75 plusser schaatst op het ijs, hij ziet dat het ijs geleidelijk over gaat in water, hij schaatst gewoon door en verdwijnt in het wak.” Grosso modo steekt de huidige oudere de kop in het zand en voert een struisvogelpolitiek.

De vraag is nu hoe we de 75-plusser kunnen verleiden om zoveel mogelijk de huidige realiteit onder ogen te gaan zien en daarop dan te gaan handelen. En dat handelen is vooral een kwestie van tijdig voorsorteren op een situatie van zorgafhankelijkheid.

Als je als oudere om je heen kijkt, dan kom je toch al gauw tot de conclusie dat er weinig mensen zijn die gezond en vitaal sterven. Dat betekent dus dat de kans heel groot is dat het einde van je leven vooraf gegaan wordt door een toestand van zorgafhankelijkheid, niet precies wetend hoe die afhankelijkheid eruitziet.

Pak honderd echtparen waarvan beiden 80 + zijn. Dat zijn tweehonderd mensen van 80 +. Van die tweehonderd komen er honderd alleen te staan. Een alleenstaande 80-plusser die geen netwerk om zich heen heeft, is zeer kwetsbaar. Als hij valt, zijn heup breekt en na een operatie het ziekenhuis verlaat, is er een groot probleem. Na een heupoperatie kun je niet alleen thuis wonen zonder de steun van een  netwerk om je heen.  En dan gaan we iets heel geks doen in onze maatschappij: we creëren zorghotels waar deze mensen tijdelijk ondergebracht worden. De toch al euro slurpende zorg wordt hierdoor extra en onnodig belast. Als betrokkene voorafgaand aan het ongeluk een netwerk om  zich heen had gebouwd, dan had hij na de operatie gewoon naar huis gekund. Zie hier de gevolgen van het niet voorsorteren op het ouder worden.

De afgelopen 40 jaar heeft de rijksoverheid veel bestaande structuren op het terrein van de ouderenzorg wegbezuinigd: de bejaardenhuizen en verzorgingshuizen zijn er niet meer en de deur naar het verpleeghuis staat nog slechts op een kier.

Ondertussen is de overheid vergeten nieuwe, vervangende structuren voor (alleen) thuiswonende ouderen te creëren en nu zitten we met de gebakken peren.

Maar zoals altijd zijn er wel oplossingen te bedenken. Hulp- en steunstructuren rond thuiswonende ouderen zoals voorzorgcirkels, kunnen door de ouderen zelf  ontwikkeld  worden, in samenspel met vooral de thuiszorgorganisaties. Dat zal minimaal in het zelfde tempo moeten als de steeds toenemende vergrijzing van onze maatschappij. Als de thans gezonde, vitale ouderen in deze trein  stappen, dan weten ze één ding zeker: als ík later zorg nodig heb, is het heel gewoon geworden die te krijgen  van de dan gezonde, vitale ouderen.

Henk Geene verzorgt een praktijksessie op het ZorgSaamWonen Congres, dat plaatsvindt op 8 september in de Buitensociëteit in Zwolle. Meer informatie over het congres vind je op de website. Je kunt je ook direct aanmelden

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven