Programma

Houd deze pagina in de gaten voor het programma van het ZorgSaamWonen Congres 2024!

 • TijdTitelSpreker
 • 09:30 - 10:00Ontvangst met koffie & thee  20241003congreslocatie

  Van harte welkom bij het ZorgSaamWonen Congres 2024! Je wordt ontvangen met een kopje koffie of thee.

  Ontvangst met koffie & thee

 • 10:00 - 10:10Opening ZorgSaamWonen Congres  20241003congreslocatie

  Van harte welkom! We openen het Congres met de dagvoorzitter.

  Opening ZorgSaamWonen Congres

 • 10:10 - 10:20Opening gedeputeerde Anne Koning en wethouder(s) Den HaagAnne Koning 20241003congreslocatie

  Na de opening door de dagvoorzitter vervolgen we de opening met Anne Koning en de wethouders van gemeente Den Haag.

  Opening gedeputeerde Anne Koning en wethouder(s) Den Haag door Anne Koning

 • 10:20 - 10:45Keynote 'The art of belonging'Tineke Abma 20241003congreslocatie

  The Art of Belonging: Samen op weg naar een leeftijdsvriendelijke samenleving  

  We worden steeds ouder en diverser en de vergrijzing stelt ons voor urgente en complexe problemen. Het antwoord ligt niet in de gezondheidszorg, maar vraagt om domeinoverstijgende samenwerking. Het age-friendly community framework van de WHO biedt een goed aanknopingspunt om samen op weg te gaan naar vitale wijken voor senioren waarin iedereen meetelt, inclusief mensen in precaire situaties. Zij zijn nu ondervertegenwoordigd in beleid en onderzoek. Hoe kunnen we ruimte maken voor hun stem? Een voorbeeld uit Laak toont aan dat het mogelijk is om een gevoel van belonging en vertrouwen terug te winnen als we bereid zijn om onze eigen werkwijzen los te laten.  

  Keynote 'The art of belonging' door Tineke Abma

 • 10:45 - 11:05Panelgesprek over regionale samenwerkingRonald WeerwagMichiel MuisTon Spek 20241003congreslocatie

  Meer informatie volgt zo snel mogelijk.

  Panelgesprek over regionale samenwerking door Ronald Weerwag, Michiel Muis, Ton Spek

 • 11:05 - 11:30Pauze  20241003congreslocatie

  Tijd voor een korte break!

  Pauze

 • 11:30 - 11:45Gezonde verstedelijkingMarianne Lefever 20241003congreslocatie

  Gezond verdichten, kan het wel? Uit ontwerpend onderzoek blijkt dat het zelfs meer kansen voor woningbouw kan geven. Maar dan wel als we het "omgekeerd" aanpakken. - Marianne is architect en expert in duurzame en gezonde stadsontwikkeling met ca. 17 jaar ervaring in Europa en Noord-Amerika. In haar werk combineert ze foresight, systeemdenken en co-creatie skills met inhoudelijke expertise rond gezondheid, klimaatverandering en inclusief ontwerp. Bij PosadMaxwan in Den Haag, onderzoekt Marianne dagelijks de link tussen onze leefomgeving en gezondheid en zet dit samen met opdrachtgevers om in de praktijk.

  Gezonde verstedelijking door Marianne Lefever

 • 11:45 - 12:05Keynote 'Architectuur tegen eenzaamheid'Ianthe Mantingh 20241003congreslocatie

  Ianthe Mantingh is architect directeur van Zijdekwartier architecten met een focus op woonkwaliteit, ontmoeting en identiteit. Zij schreef de publicatie Ontwerpen voor Ontmoeten waarin staat hoe het ontwerp van een gebouw en de inrichting van de openbare ruimte bij kunnen dragen aan meer #inclusieve wijken.

  Keynote 'Architectuur tegen eenzaamheid' door Ianthe Mantingh

 • 12:00 - 12:05Afronding plenair ochtendprogramma  20241003congreslocatie

  We ronden het ochtendprogramma gezamenlijk af.

  Afronding plenair ochtendprogramma

 • 12:05 - 13:00Lunch en informatiemarkt  20241003congreslocatie

  Het is lunchtijd! Tijdens de lunch kan je een kijkje nemen bij de informatiemarkt.

  Lunch en informatiemarkt

 • 13:00 - 13:45Sessieronde 1  20241003congreslocatie

  Neem deel aan jouw favoriete sessie!

  Sessieronde 1

 • 13:00 - 13:45Buurt in bewegingLars DrijversAnneke Drijvers Speelman 20241003congreslocatiecongreslocatie

  Al eeuwen is de gezondheid van mensen een belangrijk thema bij het inrichten van nieuwe buurten en gebouwen. Hoe bewegen we mee met een veranderende samenleving waarin het aantal senioren groeit en er sprake is van een dubbele vergrijzing? Anneke en Lars – actief bij het team Senioren en Zorg - nemen jullie mee in de perspectieven van waaruit AM denkt bij de ontwikkeling van buurten en gebouwen. Ze illustreren dit met tal van voorbeelden uit hun dagelijkse praktijk. Ook geven ze een kijkje in de keuken van enkele pilots met nieuwe woonzorgconcepten.  

  Buurt in beweging door Lars Drijvers, Anneke Drijvers Speelman

 • 13:00 - 13:45Ontwerpend onderzoek: Gewoon (in) de TussenmaatPetra de JongMaaike van der VeerAnnet Ritsema 20241003congreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Ontwerpend onderzoek: Gewoon (in) de Tussenmaat, accelerator voor prettig gemeenschappelijk leven en wonen

  In het beleid van veel Nederlandse gemeenten worden gemeenschappelijke woonvormen genoemd als een oplossing voor het langer zelfstandig thuis wonen voor senioren. Toch lijkt dit in Nederland, in vergelijking met buurlanden, relatief weinig gerealiseerd te worden. In eerder onderzoek (‘De Tussenmaat’ & ‘Grijstinten in de Tussenmaat’) onderzochten wij inspirerende buitenlandse voorbeelden. Met ‘Gewoon (in) de Tussenmaat’ krijgt dit onderzoek een vervolg en hebben we aan de hand van 2 casestudies (Groningse wijk Beijum & het Drentse dorp Odoorn) samen met lokale partners onderzocht wat er nodig is om deze alledaagse gemeenschappelijkheid makkelijker, beter en vaker toe te passen in Nederland.

  Ontwerpend onderzoek: Gewoon (in) de Tussenmaat door Petra de Jong, Maaike van der Veer, Annet Ritsema

 • 13:00 - 13:45Initiatieven realiseren is moeilijker dan ze te bedenkenPeter Prak 20241003congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  In samenwerking met initiatiefnemers van een Haagse Knarrenhof.

  Initiatieven realiseren is moeilijker dan ze te bedenken door Peter Prak

 • 13:00 - 13:45Intergenerationeel wonen in Het Ouden HuisKarel van Berk 20241003congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  In Het Ouden Huis wonen studenten/jongeren die bijdragen aan het welzijn van de bewoners. We brengen in beeld hoe dit werkt en is georganiseerd. 

  Intergenerationeel wonen in Het Ouden Huis door Karel van Berk

 • 13:00 - 13:45Van wonen naar samen leven: vitale zorgzame buurten en wijkenCoen Koenders 20241003congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Onder het motto Van Verblijf naar Wonen heeft HevoFame de afgelopen jaren nieuwe woonconcepten als alternatief voor het traditionele verpleeg en verzorgingshuizen bedacht en gerealiseerd. Het uitgangspunt hierbij is altijd hoe we mensen met een intensieve ondersteuningsvraag zo goed mogelijk kunnen ondersteunen bij de voortzetting van hun eigen leven. Ons huidige institutionele zorgsysteem loop echter tegen haar eigen grenzen aan, het is niet meer te financieren en er is een enorm tekort aan personeel. HevoFame maakt de stap om de lokale gemeenschap als uitgangspunt te nemen voor integrale woonconcepten voor vitale zorgzame buurten en wijken.

  Van wonen naar samen leven: vitale zorgzame buurten en wijken door Coen Koenders

 • 13:00 - 13:45Beter in burgerparticipatie praktijksessie: Hoe betrek je de mensen die je niet hoort of ziet?Nanneke van der HeijdenMark Verhijde 20241003congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Deze praktijksessie gaat over 2 belangrijke vragen bij bewonersparticipatie:
  (1) Mis je mensen die je vooraf in de doelgroep bedacht had?
  (2) Ben je bereid om extra te werken om de mensen die er niet zijn (het stille midden), toch te betrekken en een stem te geven?
  Als je beide vragen met ja beantwoord hebt, is de sessie belangrijk voor je. We laten zien hoe je de groep afwezige bewoners toch aan het woord laat komen, zodat hun belang en inbreng niet verloren gaat.

  Beter in burgerparticipatie praktijksessie: Hoe betrek je de mensen die je niet hoort of ziet? door Nanneke van der Heijden, Mark Verhijde

 • 13:00 - 13:45In Lief & Leedstraten kijken buren naar elkaar omJanet VosIreen van der Lem 20241003congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  In Lief & Leedstraten kijken buren naar elkaar om: Over het stimuleren van warme, zorgzame straten

  Buren, zo blijkt uit onderzoek, vormen voor veel mensen na familie het belangrijkste sociale netwerk. Buren zijn nabij, kunnen goed signaleren, helpen bij klusjes en knopen makkelijk een praatje aan. Nu omzien naar elkaar steeds belangrijker wordt en onderling contact niet overal vanzelf tot stand komt, lijkt het concept Lief & Leedstraten relevanter dan ooit. Inmiddels hebben zo’n vijftig gemeenten in den lande het concept overgenomen. In deze sessie nemen Janet en Ireen jullie graag mee naar het ontstaan en de praktijk van al die warme, zorgzame straten. Ook het bewonersperspectief komt hierbij aan bod. 

  In Lief & Leedstraten kijken buren naar elkaar om door Janet Vos, Ireen van der Lem

 • 14:00 - 14:45Sessieronde 2  20241003congreslocatie

  Neem deel aan jouw favoriete sessie!

  Sessieronde 2

 • 14:00 - 14:45De Thuisplusflat: Rotterdams woonzorg-conceptLenneke NoordamCarina SegersHanneke Schottert 20241003congreslocatiecongreslocatie

  In 2021 startte de gemeente Rotterdam met een nieuw woonzorg-concept in seniorenwooncomplexen: de Thuisplusflat. De plus voor de bewoners is dat er dagelijks activiteiten zijn en dat er een vast zorg- en ondersteuningsteam aanwezig is.
  In de Thuisplusflat werken woningcorporatie, zorgaanbieder en welzijnspartij samen om de bewoners te ondersteunen bij het langer zelfstandig thuis wonen. Er wordt ingezet op een preferente zorgaanbieder, die met corporatie en welzijn samenwerkt aan signalering en preventie, activiteiten op het gebied van voeding, gezondheid en beweging, en een goede mix van bewoners in de Thuisplusflat. In deze sessie vertellen de samenwerkingspartners u, elk vanuit het eigen perspectief, wat het concept succesvol maakt.

  De Thuisplusflat: Rotterdams woonzorg-concept door Lenneke Noordam, Carina Segers, Hanneke Schottert

 • 14:00 - 14:45Buurtontwikkeling MarterradeMaud van SandickGuus FrenaijVera Korterink 20241003congreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  In deze sessie bespreken we hoe fysieke aanpassingen zoals de ombouw van ontmoetingsruimtes, toevoeging van studio's en verduurzaming van woningen kansen bieden voor bredere buurtontwikkeling. We laten zien hoe Haag Wonen samenwerkt met bewoners en wijkpartners, om te werken aan een fijnere buurt. Wat te verwachten:

  • Introductie: korte uitleg over de aanleiding en waar we nu staan bij deze buurtontwikkeling.
  • Praktische tips: concrete stappen, dingen waar we tegenaanlopen en tips voor buurtontwikkeling.
  • Interactieve discussie: mogelijkheden om vragen te stellen en ervaringen te delen.

  Buurtontwikkeling Marterrade door Maud van Sandick, Guus Frenaij, Vera Korterink

 • 14:00 - 14:45Zorggeschikt wonen voor seniorenSusan van KlaverenAnneke Lameijn 20241003congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Voor ouderen met een complexere en intensievere zorgvraag zijn tot 2030 40.000 zorggeschikte woningen nodig. Maar wat is een zorggeschikte woning en wat is nodig om deze te realiseren? Platform31 maakte hiervoor de publicatie ‘Zorggeschikte wonen voor senioren’ (eind juni 2024). In deze workshop belichten de auteurs, Susan van Klaveren en Annette Duivenvoorden, de inhoud ervan. Zij gaan in op de fysieke kant: wat maakt een woning en woongebouw zorggeschikt? en de organisatorisch: Hoe kom je tot een wonen-welzijn-zorg-arrangement en zorgzame gemeenschappen. 

  Zorggeschikt wonen voor senioren door Susan van Klaveren, Anneke Lameijn

 • 14:00 - 14:45Sleutel in de verhuisketen: hoe kan een seniorenmakelaar het verschil maken?Rebecca Brekelmans 20241003congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Hoe gaat een seniorenmakelaar te werk? Wat is het nut van een seniorenmakelaar? Wat kan/wil jij doen binnen jouw organisatie om de doorstroom te bevorderen. Samenwerken met verschillende partijen is een noodzaak. En ter illustratie gaan we een paar casussen bespreken.

  Sleutel in de verhuisketen: hoe kan een seniorenmakelaar het verschil maken? door Rebecca Brekelmans

 • 14:00 - 14:45Hoe communitybuilding helpt bij cultuursensitieve en inclusieve zorg thuis voor de regioMarije DronkersElisabeth de Vries 20241003congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Den Haag kent een lange traditie van initiatieven op het gebied van cultuursensitieve zorg. Hier zijn cultuurspecifieke woongroepen, ouderenconsulenten, zorgorganisaties, cultuursensitieve leergangen, netwerken en cultuurgerichte scholingen uit voortgekomen. Echter, het beeld blijft dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met culturele achtergronden, maar ook dat er weinig behoefte is aan zorg voor mensen met een migratie-achtergrond. Door de kleurrijke zorgtafels worden diverse perspectieven bijeen gebracht en wordt gewerkt aan voor ieder acceptabele voortgang. Dit werpt zijn vruchten af! Hoe wij dit doen, wat de resultaten zijn en hoe u hier mee aan de slag kan, laten wij zien tijdens deze sessie.

  Hoe communitybuilding helpt bij cultuursensitieve en inclusieve zorg thuis voor de regio door Marije Dronkers, Elisabeth de Vries

 • 14:00 - 14:45Structurele financiering ontmoetingsruimten: op weg naar systeem doorbrakenJord Neuteboom 20241003congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Griffioen in Nijmegen, Huis van de Wijk in Ruwaard Oss, Prinsenhof Rotterdam, enkele van de vele voorbeelden van impactvolle huizen van de wijk. Ze zijn vaak onderbouwd met maatschappelijke business cases en SROI studies. En deze drie ook nog met  prijzen en publiciteit overladen. Toch is dat geen garantie voor duurzame exploitatie.  In heel Nederland blijft het organiseren en huisvesten van wijkinitiatieven steken op het sprokkelen uit versnipperde potjes, met  transactie kosten en inspiratie verliezen tot gevolg. In deze sessie verkennen we de noodzakelijke systeem doorbraken en de (COSI) implicaties voor initiatief nemers, gemeenten en zorgfinanciers.

  Structurele financiering ontmoetingsruimten: op weg naar systeem doorbraken door Jord Neuteboom

 • 14:00 - 14:45Primeur: Burgerberaad waarbij buurtbewoners meedenken over woonzorglocatieVeerle HesselsIlse TanisAnneke LameijnDanielle Bresser 20241003congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Hoe betrek je de héle samenleving bij nieuwe plannen of beleid? Leer in deze interactieve sessie meer over het middel burgerberaad. Zorginstelling Laurens organiseerde samen met EMMA een burgerberaad over de invulling van de begane grond van een woonzorglocatie in Rotterdam. Vijftig gelote buurtbewoners gingen met elkaar aan de slag om plannen te bedenken. De bijvangst? Een groep betrokken buurtbewoners die staan te popelen om te plannen uit te voeren. Benieuwd naar de uitkomsten en de aanpak? Wij vertellen je er graag over! 

  Primeur: Burgerberaad waarbij buurtbewoners meedenken over woonzorglocatie door Veerle Hessels, Ilse Tanis, Anneke Lameijn, Danielle Bresser

 • 14:00 - 14:45Gebiedsgericht werken aan wonen en zorg voor ouderenRoosje van Leer 20241003congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Gebiedsgericht werken aan wonen en zorg voor ouderen: Een praktische invulling van locatiekeuze voor seniorenhuisvesting

  Wat is een geschikte locatie voor seniorenhuisvesting? In theorie zijn partijen het snel eens over wat er nodig is. Een toegankelijke woning, met een ontmoetingsruimte inpandig of nabij, dichtbij voorzieningen en waar zorgpartijen zorg kunnen (blijven) leveren. Na het opstellen van een woonzorgvisie krijgen we wel vaak de vraag: Maar hoe komen we dan tot geschikte locaties? Wat zijn de plekken waar we de bestaande woningvoorraad aan moeten passen? Waar moeten we juist via nieuwbouw geclusterde woningen toevoegen? Met de interactieve kaart op tafel laten we zien hoe praktisch én systematisch toe te werken naar antwoorden op deze vragen. 

  Gebiedsgericht werken aan wonen en zorg voor ouderen door Roosje van Leer

 • 14:00 - 14:45Hoe bouw je woningen voor ouderen die (op den duur) zorg nodig hebben, zonder dat dit een traditioneel verpleeghuis wordt?Vivian JorissenJan-Martien Touw 20241003congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Saffier plant nieuwbouw op de plaats van het bestaande Huize Royal in Scheveningen. Hiervoor is uitgebreid onderzoek gedaan naar de wensen en behoeften van ouderen, om te komen tot een ontwerp dat hier bij past. Maar ook een woonconcept dat hieraan bijdraagt, zoals de behoefte van ouderen om onderdeel te zijn van de wijk. Dit moet leiden tot het ontstaan van een wijkcommunity. 

  Hoe bouw je woningen voor ouderen die (op den duur) zorg nodig hebben, zonder dat dit een traditioneel verpleeghuis wordt? door Vivian Jorissen, Jan-Martien Touw

 • 15:00 - 15:45Sessieronde 3  20241003congreslocatie

  Neem deel aan jouw favoriete sessie!

  Sessieronde 3

 • 15:00 - 15:45Vitale woongroep als bouwsteen voor een vitale wijkLiesbeth JansonAnne Vahl 20241003congreslocatiecongreslocatie

  Centrum Groepswonen Den Haag stimuleert wonen in woongroepen. Hier worden gemeenschappelijke ruimten gedeeld en samen activiteiten ondernomen. In een vitale woongroep voelen bewoners zich prettig en durft men hulp aan te bieden of om hulp te vragen. Dit basisgevoel is een voorwaarde om ook buiten de voordeur in de wijk zich (mede)verantwoordelijk te voelen voor de ander. Is een vitale woongroep dus een bouwsteen voor een vitale wijk? Hoe draag je als professional bij aan zo’n wederkerig leefklimaat? Na een introductie over vitale woongroepen, biedt deze sessie de mogelijkheid om samen met anderen in gesprek te gaan: welke schakel vormt jouw werkgebied voor een zorgzame wijk?

  Deze sessie is bedoeld voor medewerkers van woningcorporaties, ontwikkelaars, ontwerpers, ouderenconsulenten, maatschappelijk werkers, thuiszorg, zorgverzekeraars, adviseurs, buurtcoaches etc.

  Vitale woongroep als bouwsteen voor een vitale wijk door Liesbeth Janson, Anne Vahl

 • 15:00 - 15:45Hoe ontwikkel je nieuwe leefomgevingen waar mensen langer gezonder leven?Yvonne van MierloTineke Groenewegen 20241003congreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Een sessie over hoe je blijvend positief kunt bijdragen aan het welzijn (geluk en gezondheid) van bewoners en gebuikers door cocreatie, gedragsgericht ontwerp en natuurinclusieve leefomgevingen. Naast feiten en onderzoek over langer gezond leven delen we ervaringen van Blauwhoed. Hoe kunnen we de positieve impact meten en bewijs leveren? We gaan graag in gesprek over hoe hardware, software, orgware en mindware samen komen in een PVE voor geluk en gezondheid.

  Hoe ontwikkel je nieuwe leefomgevingen waar mensen langer gezonder leven? door Yvonne van Mierlo, Tineke Groenewegen

 • 15:00 - 15:45Gezonde verstedelijking  20241003congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  In deze workshop duiken we in het concept van gezonde verstedelijking en de Toolkit Positieve Gezondheid op de Tekentafel. U leert hoe u stedelijke gebieden kunt ontwerpen en transformeren met een focus op gezondheid en welzijn. We bespreken praktische voorbeelden, strategieën en tools om groene, duurzame en gezonde omgevingen te creëren. Deze interactieve sessie biedt waardevolle inzichten en handvatten voor professionals die werken aan de verbetering van stedelijke leefomgevingen.

  Gezonde verstedelijking

 • 15:55 - 16:45Uitreiking ZorgSaamWonen Award  20241003congreslocatie

  We reiken de ZorgSaamWonen Award 2024 uit.

  Uitreiking ZorgSaamWonen Award

 • 16:45 - 17:00Afsluiting  20241003congreslocatie

  We sluiten het ZorgSaamWonen Congres 2024 gezamenlijk af.

  Afsluiting

 • 17:00 - 18:00Borrel  20241003congreslocatie

  Na het Congres is het tijd voor een gezellige borrel.

  Borrel

Terug naar boven