Rondetafelgesprek over structurele financiering ontmoetingsruimten

Rondetafelgesprek over structurele financiering ontmoetingsruimten

Hoe komen we tot structurele financiering van ontmoetingsruimten? Deze vraag heeft nog steeds geen bevredigend antwoord. Het is vaak sprokkelen om benodigd geld bij elkaar te krijgen, wat weer gepaard gaat met onzekerheid en subsidies zijn doorgaans tijdelijk. Terwijl iedereen weet en erkent dat plekken van ontmoeting nodig zijn om mensen bijeen te brengen en om in wijken cohesie te krijgen en te behouden. Ook is nagenoeg iedereen overtuigd van het belang van ontmoeten: het draagt bij aan het welbevinden van mensen. Af en toe wordt deze waarde onderzocht en zelfs in positieve cijfers uitgedrukt in maatschappelijke Business Cases. Toch heeft het nog vrijwel nergens in Nederland geleid tot structurele financiering. Hoe brengen we daar verandering in?

Verder lezen

ZorgSaamWonen Award 2024 | Jury aan het woord: Ianthe Mantingh

ZorgSaamWonen Award 2024 | Jury aan het woord: Ianthe Mantingh

ZorgSaamWonen reikt jaarlijks de ZorgSaamWonen Award uit. Met deze Award willen we verrassende plekken of ideeën vinden en delen die ontmoeting, samenzijn en omzien naar elkaar stimuleren. Omdat plekken waar mensen zich welkom voelen en waar zij makkelijk met elkaar in contact kunnen komen, bijdragen aan een inclusieve en zorgzame samenleving. Onder de titel ‘Goed je weer te zien! - plekken voor alledaagse ontmoeting’ gaan wij dit jaar op zoek naar originele voorbeelden van plekken die uitnodigen tot ontmoeting die passen in de dagelijkse routine. De winnaars van de Award worden op 3 oktober tijdens het ZorgSaamWonen Congres 2024 bekend gemaakt.

Verder lezen

Meer woningen bouwen op de gezondste plekken

Meer woningen bouwen op de gezondste plekken

Meer woningen in een wijk terwijl de gezondheid van de inwoner erop vooruit gaat? Het klinkt tegenstrijdig, maar het kan! Dit blijkt uit een ontwerpend onderzoek van Posadmaxwan, in opdracht van de provincie Zuid-Holland, in de naoorlogse wijk Sterrenburg in de gemeente Dordrecht. Wethouders, wetenschappers, stedenbouwkundigen en woningbouwcorporaties waren te gast bij een diner pensant om hierover meer te horen van stedenbouwkundige Marianne Lefever. De provincie zoekt nu 5 gemeenten voor een vervolgonderzoek.

Verder lezen

Bouwopgave zorggeschikt wonen voor senioren is investeren in gemeenschappen

Bouwopgave zorggeschikt wonen voor senioren is investeren in gemeenschappen

Het ontbreekt aan toekomstbestendige woon(zorg)vormen voor senioren. Deze vullen het gat tussen zelfstandig thuis en het verpleeghuis. Het realiseren van de benodigde 40.000 zorggeschikte woningen blijkt een complexe opgave, want verschillende domeinen moeten met elkaar optrekken om resultaten te halen. In een publicatie schetsten we een beeld van deze thematiek en reiken we goede voorbeelden aan van geslaagde woonzorgvormen. Hiermee bieden we betrokken partijen (overheid, corporaties, zorgsector en de markt) handvatten om met elkaar in gesprek te gaan.

Verder lezen

Burgerberaad over woonzorglocatie Rotterdam

Burgerberaad over woonzorglocatie Rotterdam

Voor het eerst konden 50 buurtbewoners tijdens een burgerberaad meedenken over de indeling van de begane grond van woonzorglocatie Borgsate. In deze woonzorglocatie in deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek van Rotterdam wonen voornamelijk mensen met dementie en somatische aandoeningen. Om de betrokkenheid van de wijk te vergroten en actieve deelname te stimuleren, heeft de woonzorglocatie in samenwerking met EMMA een burgerberaad georganiseerd. Want: ‘Het is moeilijk om het over de samenleving te hebben, als we niet met de samenleving spreken’, aldus Ronald Buijs, voorzitter van de Raad van Bestuur van zorginstelling Laurens.

Verder lezen

Terug naar boven