Opladen bij de Dutch Design Week

Opladen bij de Dutch Design Week

Blog van Leontine Broer, interieurontwerpster bij Studio Frissemixx

We staan voor de volgende fase in wonen. Die opgave ligt op allerlei gebieden: milieutechnisch verantwoord bouwen, zorg en nieuwe woonvormen. Maar met een open blik naar de nieuwe ontwikkelingen heb ik het idee dat er mooie, verrassende ideeën uit kunnen komen.

Zoals je al kan zien bij de Dutch Design Week (DDW) 2019 in Eindhoven (laatste week van oktober). Tijdens deze week zijn, zoals elk jaar,  weer veel nieuwe ontwikkelingen op allerlei gebieden te zien. Mij maak je altijd blij met een bezoek aan deze week. Het heeft een heel andere sfeer dan de bouw- of woonbeurs waar je voornamelijk alleen de nieuwe producten ziet die op de markt gebracht worden.

In Eindhoven voel je dat je aan de basis staat van nieuwe ontwikkelingen op allerlei gebieden. Sowieso is de opzet van de week al heel anders doordat ook de afstudeerwerken van de diverse creatieve opleidingen getoond worden en de locaties heel uniek zijn (veel oud industrieel erfgoed). Super om te zien waar de studenten mee bezig zijn. Er is ook experimenteel werk dat nog niet op de markt kan, maar je voelt dat je een stukje meegenomen wordt in het verhaal en het enthousiasme van de ontwerpers. Je krijgt een blik in de toekomst en kan inspirerende gesprekken voeren met de ontwerpers zelf  over het ontwikkelproces.  Vaak niet commercieel maar gewoon omdat zij trots zijn op het resultaat en er graag over vertellen en uitleggen.

Ook op wonen en zorg zijn mooie dingen aan het ontstaan. Zoals bijvoorbeeld allerlei domotica voor in huis maar ook voor zelfonderzoek toepassingen, zoals een polsband die je lichamelijke gesteldheid doorgeeft. En wat te denken van apparaten die helpen een beter binnenmilieu te realiseren op een natuurlijke manier (verwarmingselementen met een laag van speciaal zout). Of apparaten die helpen het milieu minder te belasten: wasmachines die de microplastics filteren die weer voor hergebruik kunnen worden afgeleverd.

Als interieurontwerper word ik ook blij van de toepassingen van natuurlijke materialen in huis. Behang gemaakt van plantenafval en toegepast in geschept papier geeft weer hele gave patronen: altijd uniek. Zo is het heel makkelijk om een ruimte snel te kunnen veranderen en persoonlijkheid mee te geven. Ik vind behang een warme toevoeging in het interieur en weer helemaal actueel. Er is te veel om te zien en te benoemen.

Tijdens een bezoek aan de DDW raak ik weer helemaal opgeladen door de positieve energie die daar hangt en de samenwerkingsvormen die er op verschillende vlakken ontstaan. Ik krijg er toch ook weer vertrouwen in dat we nog ten goede kunnen keren ook al is het 5 voor 12 voor het milieu. Met alle Co2, stikstof en allerlei onmogelijke materialen die in het verleden zijn gebruikt/geproduceerd, proberen de makers van nu veel beter te letten hoe de hele keten van het maakproces in elkaar steekt en hoe dit zo verantwoordelijk mogelijk kan. Daarin merk je dat de hele keten ook steeds meer gaat samenwerken.

Van het individualisme en eigen bezit naar samenwerking en delen. Zo kan je het in wonen ook oppakken voor allerlei leeftijdsgroepen, maar met name ook de ouderen van nu. Er zijn steeds meer mogelijkheden om langer thuis te kunnen blijven wonen door alle moderne toepassingen. Je eigen individuele woonplek en daarnaast gezamenlijke ruimtes of apparaten die, afhankelijk van de wens, op een moderne manier flexibel ingevuld kunnen worden naar de functionaliteit die op dat moment past. Ik kijk weer een beetje positiever naar de toekomst en ben nieuwsgierig naar het vervolg.

Opladen bij de Dutch Design Week

Foto: Leontine Broer

Lees meer artikelen over wonen, zorg en welzijn op www.zorgsaamwonen.nl 

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven