Ouderen voor ouderen in Rotterdam

Ouderen voor ouderen in Rotterdam

In Rotterdam is er al veel ervaring met het inzetten van ouderen voor ouderen. Zo zijn de projecten Anders Oud Worden (AOW) en Seniorenateliers al jaren een succes. De projecten zijn opgezet door Pluspunt, een expertisecentrum voor senioren en participatie in Rotterdam. Zij bereiken veel ouderen. Hun geheim? Op laagdrempelige wijzen activiteiten organiseren waar ouderen behoefte aan hebben. Gedreven vanuit de werkwijze voor ouderen door ouderen mogelijkheden creëren om je te kunnen blijven ontwikkelen als oudere.

Zilveren Krachten
AOW is een project dat al lang bestaat, ruim veertig jaar. Vanuit AOW organiseren ouderen informatiebijeenkomsten in de eigen wijk voor andere ouderen. Het doel is om ouderen te informeren over maatschappelijke en sociale ontwikkelingen. En om de zelfredzaamheid te vergroten. Er zijn 34 werkgroepen en ze bepalen zelf de thema’s. Zij bereiken veel Rotterdamse ouderen, en met name ouderen met een migratie-achtergrond. Willy Djaoen, een 71-jarige voormalig danser die op de Antillen is geboren, is één van de trekkers van zo’n werkgroep, namelijk de AOW Caribische Zilveren Krachten . Hij woont 43 jaar in Nederland en treft iedere vrijdagochtend een groep ouderen. ‘Het zijn allemaal dames en we praten vooral. Over levenstestament, verzekeringen, over de Wmo, over bepaalde ziekten, over van alles. Zij willen graag informatie over verschillende onderwerpen.’ Ook doen zij weleens creatieve activiteiten met elkaar en gaan ze met elkaar op stap, vieren ze samen  feesten en verjaardagen.

Groot bereik
Heili Bassa, directeur van Pluspunt vertelt dat de vrijwilligers het leuk vinden om iets met hun talenten te doen. De vrijwilligers krijgen een training en ontmoeten ook een (8 tal) aantal keer per jaar andere vrijwilligers. Zo kunnen ze ideeën uitwisselen en elkaars ervaringen horen. Dat is leerzaam. Ze gaan ook bij elkaar op bezoek. ‘Er is ook een mannengroep en een dovengroep.’ In 2018 zijn er 437 bijeenkomsten georganiseerd waarmee ruim 8000 ouderen zijn bereikt.

Seniorenateliers
Naast deze werkgroepen zijn er ook 14 seniorenateliers.  Die zijn meer gericht op ontmoeting. Seniorenateliers worden gerund door de ouderen zelf. Zij vinden plaats in bestaande voorzieningen, zoals wooncomplexen, gezondheidscentra, buurthuizen. Vrijwilligers maken een plan op basis van wensen van ouderen. Zo wilde een 90-jarige vrouw leren dichten en rappen. Dan kan zo’n activiteit opgezet worden. Het is eenvoudig, kost bijna niets en is laagdrempelig. Pluspunt ondersteunt groepen die minder organisatiekracht hebben. ‘Ze organiseren activiteiten die ze zelf belangrijk vinden. Dat is de kracht.’

www.pluspuntrotterdam.nl/projecten

Lees meer artikelen over wonen, zorg en welzijn op www.zorgsaamwonen.nl 

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven