Buurtcirkel

Buurtcirkel

Een Buurtcirkel is een groepje mensen die bij elkaar in de wijk wonen. In een Buurtcirkel zitten 9 tot 12 mensen. Ze helpen elkaar bij de dagelijkse dingen, zoals boodschappen doen, administratie of de tuin opknappen. Aan de Buurtcirkel is ook een (woon)coach verbonden. De coach volgt de groep vanaf de zijlijn. Hij of zij ondersteunt het groepsproces en de vrijwilliger.

De Rotterdamse (zorg)aanbieder Pameijer ontdekte de ‘supported living networks’ van de Engelse organisatie KeyRing en vertaalde het concept in 2013 naar een succesvolle aanpak voor de Nederlandse samenleving.

Op basis van de opgedane ervaringen zijn trainingen en scholingsmateriaal ontwikkeld om ook andere partijen in staat te stellen Buurtcirkels in hun regio te ontwikkelen. +Vijf, een initiatief van Pameijer, houdt zich hier mee bezig.

+Vijf werkt aan een inclusieve samenleving en gelooft dat ook mensen in kwetsbare situaties op een waardevolle manier kunnen meedoen in de buurt waarin zij wonen.

Inmiddels zijn er 25 Buurtcirkels in de regio Rijnmond en Arnhem operationeel. Onder andere in Zaanstad, Venray en Amsterdam zijn organisaties en gemeenten momenteel bezig Buurtcirkels op te starten. In Ridderkerk is er een Buurtcirkel specifiek voor ouderen gestart. 

Meer informatie: www.buurtcirkel.nl

Lees meer artikelen over wonen, zorg en welzijn op www.zorgsaamwonen.nl 

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven