wmo radar Comfortwoning in Rotterdam-Overschie: laagdrempelige technologie om langer thuis te wonen

wmo radar Comfortwoning in Rotterdam-Overschie: laagdrempelige technologie om langer thuis te wonen

De Comfortwoning in Rotterdam-Overschie, een initiatief van wmo radar in samenwerking met de gemeente Rotterdam en woningcorporatie Woonstad, zit vol laagdrempelige technologische oplossingen om langer zelfstandig thuis wonen mogelijk te maken. 

De Comfortwoning, onderdeel van een appartementencomplex voor 55 plussers, is op 15 maart jl. door wethouder Sven de Langen geopend.

Heel veel bezoekers.

“Bijna 700 mensen hebben sindsdien de woning bezocht, ouderen, maar ook zorginstellingen, vastgoedmedewerkers, gemeenten,  mantelzorgers. Eigenlijk iedereen die met wonen, zorg en welzijn van doen heeft, komt hier langs.”

Team van vrijwilligers

Projectleider Joke van Kervel, van wmo radar,  ontvangt bezoekers in de Comfortwoning. Dat doet ze niet alleen. Ze werkt nauw samen met een team van vrijwilligers. “Dat zijn de ambassadeurs van de  Comfortwoning. Zij zijn de gastheer en gastvrouw, geven rondleidingen en fungeren als vraagbaak voor de vele bezoekers.”

Het zou mijn woning kunnen zijn.

De Comfortwoning is in een herkenbare stijl ingericht. “De reactie is vaak: het zou mijn woning kunnen zijn. Dat is ook wat wij beogen. De woning moet aansluiten op de belevingswereld van onze doelgroepen. Dat maakt ouderen minder huiverig voor technologie. Je moet je hier echt op je gemak voelen.”

Vier categorieën

In de Comfortwoning worden circa 100 producten getoond, ingedeeld in vier categorieën:

-          E-veiligheid,

-          E-hygiëne,

-          E-gemak,

-          E-welzijn.

Van Kervel noemt enkele producten.  “De Dayclocks! Geeft niet alleen de tijd aan, maar ook het dagdeel. Familie kan berichten naar het scherm mailen. Oma ik kom er aan! Je kunt ‘m instellen op horen, of juist op zien. En je kunt er ook foto’s op zetten. Dit is echt een product dat bijdraagt aan het welzijn van mensen.”

In de categorie gemak hoort de bidetdouche. “Die komt in plaats van de wc-bril. Een sproeier en föhn vervangen het toiletpapier. De bril is verwarmd en in de wc-pot zit verlichting. Niet alleen verhoogt dit product het gemak en veiligheid, maar is ook nog eens heel hygiënisch .”

Spraakgestuurde Google Home Speaker systeem met Q thuis

In de Comfortwoning is ook het spraakgestuurde Google Home Speaker systeem met Q thuis geïnstalleerd. “Je vraagt om je favoriete muziek en via Spotify krijg je die te horen. Maar je kunt ook informatie opvragen over de dichtstbijzijnde apotheker. Of een restaurant in de buurt, of je wilt het laatste nieuws horen. Q thuis zorgt ook voor veiligheid. Kom je in huis te vallen dan gaat er een mail uit naar de familie of de zorg.”

Digitale deurspion

De voordeur van de Comfortwoning is voorzien van een digitale deurspion. “Gaat de deurbel dan ziet de bewoner van binnenuit wie er voor de deur staat. Het systeem kan ook een foto of filmpje van de persoon maken. Wijkagenten die in de Comfortwoning op bezoek kwamen waren heel enthousiast over de deurspion juist vanwege de extra veiligheid die dit product waarborgt. Daarnaast is er een deurbel met camera die automatisch foto’s maakt van aanbellers en waar de bewoner vanuit de huiskamer mee kan praten en beslissen of hij/zij de deur opendoet”

eHealth voorzieningen testen in de eigen woning

“Bezoekers die geïnteresseerd zijn, krijgen een boekje mee met daarin producten uit de Comfortwoning en een prijzenlijst, plus adressen waar ze terecht kunnen om de producten aan te schaffen. Ook mogen bewoners een product een tijdje uitproberen. Want in de Comfortwoning kun je van alles zien en ervaren hoe technologische oplossingen werken en hoe die je kunnen helpen om langer veilig en comfortabel thuis te wonen, maar je wilt dat toch graag nog even testen in je eigen woning.”

Bezoek de Comfortwoning tijdens het ZorgSaamWonen Congres

De Comfortwoning is ook volgend jaar geopend voor bezichtigingen door belangstellenden. Joke en haar ambassadeurs leiden bezoekers met plezier rond door de woning en komt u alles te weten over de gedemonstreerde eHealth voorzieningen.

Bezoek aan de Comfortwoning in Rotterdam-Overschie staat op het programma van het ZorgSaamWonen Congres op 25 november in Theater Zuidplein in Rotterdam. Een van de vier safari’s tijdens het congres gaat naar de woning. Onderdeel van deze safari is ook een bezoek aan Overschie waar een pilot is gestart voor een dementievriendelijk inrichting van de wijk.

Joke van Kervel, jvkervel@wmoradar.nl telefoon 06 27 97 94 13   www.comfortwoning.com

wmo radar Comfortwoning in Rotterdam-Overschie: laagdrempelige technologie om langer thuis te wonen

Joke van Kervel (midden) met haar ambassadeurs in de Comfortwoning.

wmo radar Comfortwoning in Rotterdam-Overschie: laagdrempelige technologie om langer thuis te wonen

Dayclock, display toont ook berichten van familie en vrienden.

wmo radar Comfortwoning in Rotterdam-Overschie: laagdrempelige technologie om langer thuis te wonen

Bidetdouche met WC voorzien van verlichting.

Lees meer artikelen over wonen, zorg en welzijn op www.zorgsaamwonen.nl 

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven